(subota)
17:00
  • dodaj kao .ics kalendar
  • dodaj kao webcal kalendar
  • dodaj kao .VCS kalendar
ORGANIZATOR Kontakt:

KOTIZACIJA

- - - -

49. Beogradska Kritična masa

Drugari i drugarice,
Slavimo četvrti rođendan! Za protekle četiri godine, broj biciklista se na vožnjama Kritične mase znatno povećao, ali ono što je bitnije jeste da je biciklista sve više i na beogradskim ulicama. Mislimo da zaslugu za to delom ima i naša mesečna proslava biciklizma, od koje ne odustajemo tokom cele godine.

Uvereni smo da bi taj broj bio još veći ukoliko bi se nastavilo sa ulaganjem u ovaj vid transporta, tako što bi se svake godine izdvajao novac iz budžeta za bicklistički saobraćaj.
I pored nekih ohrabrujućih najava iz Gradske uprave, sa samog političkog vrha nam stiže obeshrabrujuća poruka: biciklistička staza se upoređuje sa terenom za badminton.
Da li je predsednik vlade to rekao u afektu, ne znamo. Ono što je sigurno jeste da je kritiku pogrešno razumeo, a i pokazao elementarno nepoznavanje koristi ovog vida prevoza za zajednicu, što je razvijeni svet već davno shvatio, te ulaže u biciklističku infrastrukturu (bicikl se u savremenom svetu sve više percipira kao “prevozno sredstvo budućnosti” zbog višestrukih benefita za širu zajednicu).

Naime, protest biciklista zbog nezavršene biciklističke staze nakon Pupinovog mosta predsednik vlade prokomentarisao je sa: „Podsetiću vas, samo 48 sati posle toga u novinama ste mogli da vidite natpise – zašto smo gradili most sa dva puta po tri trake kada saobraćaja nema ni sa dva puta po dve trake, nešto slično kao sa Gazelom. Slušali smo primedbe – a gde je biciklistička staza. Samo što nisam slušao – a gde je teren za badminton ili nešto slično.”
Da je npr. u poseti svojim austrijskim prijateljima premijer samo malo osmotrio oko sebe, video bi da se u poslednjih deset godina broj biciklista u Beču povećao više nego duplo, i to upravo intervencijom gradskih vlasti i ozbiljnim ulaganjem u infrastrukturu. Ono što je još bitnije dokazuje podatak Svetske zdravstvene organizacije da je Austrija 2009. godine zbog broja biciklističkih putovanja od 5 % uštedela oko 400 miliona eura i sačuvala oko 400 ljudskih života koji bi bili izgubljeni zbog gojaznosti, tj. kardiovaskularnih bolesti!

Da je predsednik vlade tokom svojih poseta Parizu ili Berlinu obratio pažnju, mogao je da vidi na desetine kilometara biciklističkih staza koje služe upravo za transport, a ne samo za rekreaciju, kao i na stotine biciklista koji nisu u sportskoj opremi, već idu na posao ili završavaju svoje dnevne obaveze. Dok se gradonačelnica Pariza utrkuje sa ostalim gradovima pokušavajući da izbavi grad iz saobraćajnog haosa i zagušenja uz pomoć javnih bicikala i biciklističkih staza, dok Njujork grozničavo gradi biciklističku mrežu i takođe uvodi sistem javnih bicikala, našem predsedniku vlade jedina asocijacija na biciklizam je badminton!!!

Iz tog razloga ova Kritična masa neće biti samo rođendanska proslava, već i protest zbog takve izjave. Očekujemo i da će biti ispunjeno obećanje ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović da će biciklistička staza do Borče biti završena do sredine 2015. godine!
Beograd jeste bicikistički grad i deo planetarne biciklističke manifestacije poznate kao Kritična masa, koja se održava u više od 350 gradova širom sveta.

Vidimo se, subota, 25. april, 16.30h, Trg Republike. U vožnju krećemo kao i uvek, u 17h.

Ruta 49. Kritične mase: http://ridewithgps.com/routes/7554898

Velika karta. Mjesto je slabo mapirano? Pomozi nam!
DUŽINA RUTE6 km
FACEBOOK BICIKLIJADE facebook.com/events/138493339183326...