(subota)
17:30
  • dodaj kao .ics kalendar
  • dodaj kao webcal kalendar
  • dodaj kao .VCS kalendar
ORGANIZATOR Kontakt:

KOTIZACIJA

- - - -

74. Kritična masa - Stop projektantima diletantima

Dragi biciklisti i biciklistkinje,

ako ste se ikad zapitali ko je odgovoran što vam je na biciklističkoj stazi visok ivičnjak, zašto vam biciklistička staza na svakih sto metara menja stranu ulice, iz kog razloga morate da čekate dva semafora, a vozači samo jedan, zašto morate da izbegavate nakaradne crno-žute šipke, odgovor je jedan: zahvalite se projektantnima diletantima.

Ova vrsta obitava u raznim gradskim sekretarijatima i direkcijama, karakteriše je iskonski otpor prema bilo kakvim inovacijama ili praksi iz inostranstva, kao i hroničan nedostatak razumevanja biciklističkog saobraćaja.

Njima šipke i ivičnjaci služe da bicikliste uspore, da bi "neodgovorni " biciklisti bili bezbedni. Briga ih što to niko po blelom svetu ne radi, a što bi se i interesovali, kad ih podjednako neuk i arogantan šef ili nadzorni organ za to neće ribati. Kada ih pitate zašto nisu usporili automobil umesto bicikliste, gledaju vas belo i ne shvataju šta ih pitate, jer njihov mozak uopšte ne može da funkcioniše na taj način.

Prvenstveno gledaju da namire automobilski saobraćaj, pa onda bicikliste tu nekako ukroje, tek da bi se reklo da su ih stavili tu. Na bicikl nikad nisu sreli, a google street nemaju, da se slučajno ne bi pogledali kako to izgleda u nekom drugom gradu i nedaj bože shvatili da sve rade pogrešno.

U direktnom kontaktu sa vama, svi su oni "biciklisti", iako je na prvi pogled jasno da su bicikl vozili nekad davno, u osnovnoj školi, a da ne izlaze iz automobila.
Nakon razgovora sa vama, zaborave šta su vam uopšte pričali, ako im tražite da urade jedno, oni urade nešto deseto i traže da se sa tim složite da bi mogi da kažu svima da su oni kooperativni sa biciklističkom zajednicom.

Umesto da zamene stare loše nazubljene ivičnjake, oni postavljaju nove, iste takve. Umesto da biciklističku stazu vode u kontinuitetu jednom stranom ulice, oni joj menjaju pravac da bi je ukrojili sa sopstvenim planovima. Za njih biciklisti ne mogu preko Slavije, iako mesta ima koliko hoćeš.
Vidimo se u subotu, idemo do raskrsnice na unutrašnjem magistralnom prstenu na Novom Beogradu, gde su projektanti diletanti skroz zaboravili da ubace bicikliste. Sada se izgovaraju da ne mogu da isprave grešku zbog odvoda, zbog nivelacije, te ne daju im saobraćajci , te ovo, te ono. Ubeđuju nas da su nam nazubljeni ivičnjaci dobri, iako smo im na desetine puta pisali da nam ne odgovaraju. Dođite da im makar javno pokažemo šta misliimo o njihovoj kometentnosti! Stop projektantima diletantima!

Ruta: https://ridewithgps.com/routes/21312138

Velika karta. Mjesto je slabo mapirano? Pomozi nam!
DUŽINA RUTE15 km
FACEBOOK BICIKLIJADE facebook.com/events/250434132099664...