Sa datumom 13.7.2020. u Hrvatskoj dozvoljeno je rekreativno bavljenje sportom uz obavezno držanje distance od barem 1,5m uz češće dezinficiranje ruku te izbjegavanje dodirivanja lica, te primjenu općih mjera zaštite od COVID-19. Okupljanja veća od 100 osoba moraju biti prijavljena barem 48 sati ranije, uz obavezno vođenje evidencije svih prisutnih, i poštivanje pravila za organizatora i sudionike.
Sportska natjecanja (bez gledatelja) na otvorenom su omogućena od 30.5.2020. Maksimalna veličine grupe ljudi je trenutno 300 osoba u zatvorenom, odnosno 500 osoba na otvorenom prostoru, uz osiguranje 4m² po osobi. Apeliramo da se svi strogo pridržavamo tih i ostalih uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo radi sigurnosti sebe i drugih osoba, te sprečavanja nekontroliranog širenja zaraze!
Više informacija i novosti na www.koronavirus.hr
(nedjelja)
12:00
  • dodaj kao .ics kalendar
  • dodaj kao webcal kalendar
  • dodaj kao .VCS kalendar
ORGANIZATOR Kontakt:

KOTIZACIJA

- - - -

Detska Kritična Masa #4

Ulicata e za živeenje, a ne za soobraќajno diveenje

Ulicite kako javen prostor bile i treba da ostanat mesto za site graѓani. Osobeno maalskite. Mirni, bezbedni i prijatni za živeenje, za dviženje i socijalni kontakti.

Ovoj nastan e inspiriran od problemite na ul. Boris Sarafov (poranešna 4-ti juli), no istite problemi se odnesuvaat i na mnogu drugi delovi od gradot: brz motoren soobraќaj, nebezbednost, bučava, skrateno pravo na dviženje na ranlivite učesnici vo soobraќajot.

So ovoj nastan sakame da istakneme i oživeeme 2 zaboraveni funkcii na ulicite:
-ulicite kako mesto za bezbedno pešačenje i vozenje točak za site generacii, za dviženje na decata, povozrasnite, za detski količki
-ulicite kako mesto za socijalni kontakti, za bezbedno sreќavanje, bezbedno preminuvanje, za kontakti…

Ќe vozime točačinja so decata na Detska Kritična masa, ќe pišuvame poraki za bezbednost i ќe slušame dobra muzika od legendarni skopski muzičari od tokmu ovaa maalo.

Gi povikuvame site komšii od ulicata, od Ѓorče i od poširoko da ni se pridružat. Da poračame deka ulicite se za živeeenje, a ne za diveenje. Deka našiot grad e naša scena. Deka ulicata sakame da ja doživuvame kako vtor, zaednički dom, a ne kako avtodrom.

Zasega rezervirajte go terminot, a poprecizni informacii, naskoro ;)

Agenda:
11:30
Podgotovki za Kritična masa, izrabotka na veternici
12:00
Detska Kritična Masa #4 (za onie so točačinja)
13:00
Muzička poddrška od:
Muhamed Ibrahimi
Millko
Mooger Fooger
Last Expedition
Blla Blla Blla
11:30-14:30
detski ulični igri
edukacija za soobraќaj
pišuvanje i crtanje za bezbednost
potpišuvanje inicijativa za bezbedna ulica
maalska družba so čaj i kafe

Velika karta. Mjesto je slabo mapirano? Pomozi nam!
DUŽINA RUTE 5 km
FACEBOOK BICIKLIJADE facebook.com/events/134775833825477...