Apeliramo da se svi strogo pridržavamo uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo radi sigurnosti sebe i drugih osoba, te sprečavanja nekontroliranog širenja COVID-19 !
Više informacija i novosti na www.koronavirus.hr
(subota)
09:00
  • dodaj kao .ics kalendar
  • dodaj kao webcal kalendar
  • dodaj kao .VCS kalendar

Biciklom kroz knjižnice Hrvatske: Zagreb - Karlovac

Pozivamo Vas na 5. biciklijadu koja će se održati u subotu, 19.05.2018. godine na relaciji Zagreb – Karlovac (Nacionalna i sveučilišna knjižnica – Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić“).
Prijavu za biciklijadu možete popuniti na web obrascu:
https://goo.gl/forms/azNCQQMFAw2fVKsi2

Program 5. knjižničarske biciklijade Biciklom kroz knjižnice Hrvatske: Zagreb – Karlovac

Subota, 19.05.2018. godine

8.30 do 9.00 Prijave na parkiralištu NSK (zapadna strana)

Polazak u 9.00 Vožnja prema Botincu te Pisarovni gdje ćemo se spojiti s knjižničarima – biciklistima koji dolaze iz Samobora.

Općina Pisarovina, najveća (145 km2) i najrjeđe naseljena (25 st/km2 = 3.689 stanovnika) općina Zagrebačke županije nalazi se u njezinom južnom dijelu i dominantno je određena Vukomeričkim goricama i tokom rijeke Kupe. Najbogatije i najgušće naseljeno nalazište bijelih roda u području (Pokuplja) je selo Donja Kupčina, općina Pisarovina.

Oko 11.00 sati dolazak pred Zavičajni muzej Donja Kupčina. Obilazak muzeja i predah na otvorenom. Kroz muzej će nas provesti Anđelka Vidović, voditeljica muzeja.

Zavičajni muzej Donja Kupčina je osnovan 1973. godine. Smješten je tridesetak kilometara južno od Zagreba u istoimenom selu te predstavlja jedan je od većih hrvatskih muzeja na otvorenom. Gradio se planski i sustavno tako što je na današnji prostor Muzeja sredinom 20. stoljeća bilo premješteno pet zgrada iz pojedinih zaseoka Donje Kupčine. U njima leži velika kulturna i povijesna vrijednost jer predstavljaju tipične stambene i gospodarske objekte sela, a ujedno predstavljaju i vrijedne primjere narodnog graditeljstva Pokuplja, Turopolja i Hrvatske Posavine.

12.00 Polazak preko naselja Šišljavić i Rečica te dolazak u grad Karlovac, ispred Tiskare Lana gdje će nas dočekati kolege iz knjižnice domaćina.

Dolazak pred karlovačku Gradsku knjižnicu predviđa se oko 14.30 sati.

Oko 15.30 sati nakon druženja sa domaćinima knjižnice krećemo prema odmaralištu / restoranu Lana Korana, koji se nalazi 10-ak minuta vožnje biciklom, gdje slijedi poslijepodnevni odmor.

„Lana Korana“ smještena je na obali Korane, na najljepšem koranskom slapu na mjestu negdašnjeg hotela „Korana“. Hotel „Korana“ od svog otvorenja 1964. godine bio je središte društvenog života grada Karlovca na jednoj od najljepših lokacija grada. „Lana Korana“ svojim sadržajima nastavlja tradiciju okupljanja karlovčana i njihovih gostiju na ovoj jedinstvenoj lokaciji. Koranske obale jedna su od najdužih, najljepših i najposjećenijih gradskih šetnica s romantičnim drvenim mostom na pontonima. U neposrednoj blizini nalazi se Foginovo kupalište koje je turistička zajednica proglasila najljepšom riječnom plažom u Hrvatskoj za 2011. godinu.

Povratak je osiguran u dogovoru s Hrvatskim željeznicama na željezničkoj stanici Karlovac u 20.32 sati.

21.15 predviđeni dolazak u Zagreb.

Velika karta. Mjesto je slabo mapirano? Pomozi nam!
DUŽINA RUTE63 km
WEB BICIKLIJADE zkd.hr/biciklom-kroz-k...
FACEBOOK BICIKLIJADE https://zkd.hr/biciklom-kroz-k...