Sa datumom 13.7.2020. u Hrvatskoj dozvoljeno je rekreativno bavljenje sportom uz obavezno držanje distance od barem 1,5m uz češće dezinficiranje ruku te izbjegavanje dodirivanja lica, te primjenu općih mjera zaštite od COVID-19. Okupljanja veća od 100 osoba moraju biti prijavljena barem 48 sati ranije, uz obavezno vođenje evidencije svih prisutnih, i poštivanje pravila za organizatora i sudionike.
Sportska natjecanja (bez gledatelja) na otvorenom su omogućena od 30.5.2020. Maksimalna veličine grupe ljudi je trenutno 300 osoba u zatvorenom, odnosno 500 osoba na otvorenom prostoru, uz osiguranje 4m² po osobi. Apeliramo da se svi strogo pridržavamo tih i ostalih uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo radi sigurnosti sebe i drugih osoba, te sprečavanja nekontroliranog širenja zaraze!
Više informacija i novosti na www.koronavirus.hr
(nedjelja)
09:00
  • dodaj kao .ics kalendar
  • dodaj kao webcal kalendar
  • dodaj kao .VCS kalendar
ORGANIZATOR Kontakt:

Bitola Mount Bike 2020.

16 Aug 2020 09:00

Lokacija:
Baba Planina

Velosipedskata tura isto taka ima rekreativen karakter, smislena so cel da go poddržuva i pottikne omasovuvanje i popularizacija na velosipedizamot vo našiot grad, kako i poddrška na festivalot.

Sobirno mesto e sportskata sala „Boro Čurlevski“ vo 8.45 časot. Se dodeka se sobira grupata zadolžitelno e nosenje na zaštitni maski trgnuvanje e vo 9.00 časot započnuvame so vozenje niz gradskiot park se i se dvižime vo grupi odalečeni na nekolku minuti na meѓusebno rastojanie od 3m. propišano spored protokolite koi mora da se počituvaat. Posle isklučuvanjeto od asfaltniot pat odime kon Krstoarski manastir, od manastirot se vozi na makadam pat do Bukovski manastir i s.Oreovo i od tuka se uklučuvame i na dobro poznatata pateka po kanalot i so lesno pedalanje vozime i pominuvame na nekolku mesta so prekrasni pogledi kon Bitola i okolinata po kanalot vozime se do s.Niže pole kade povtorno se uklučuvame na asfaltniot pat pa se do ski centarot Niže pole kade ja završuvame turata i sega možeme da se opuštime so ladno pivo i dobra muzika.

Ski centarot ќe ni bidi baza za site nastani taka da vo približno vreme ќe pristigne i ќe se prikluči na ladno pivo i planinarskata grupa koja ќe startova od s.Lavci i preku vrvot Neolica sleguvaat vo ski centarot.

Velosipedskata tura ќe ja vodat iskusni planinski velosipedisti.


Tehnički podatoci za patekata:

· Dolžinata na patekata e: 30km.

· Visinska razlika: 700mnv.

· Težina na patekata:Lesna/Sredna

· Približno vreme na minuvanje: 3-3.30č.


Potrebna osnovna velosipedska oprema


- Tehnički ispraven velosiped (soodveten spored terenot na dviženje)
- Velosipedska kaciga,velosipedski rakavici
- Rezervna guma,Pumpa za guma
- Osnoven alat za promena na guma.
- Soodveten ranec 10-20l.
- Soodvetna obleka (zaštita od veter i dožd).
- Hrana energetski žitarici, suvo ovošje.
- Voda najmalku 1l.
- Zaštita od sonce krem so zaštiten faktor
- Očila za sonce
- Sredstvo za dezinfekcija (anti bakteriski vlažni maramici)
- Zaštitna maska ili marama
- Ličen pribor za prva pomoš
- Lični lekarstva (antialergični lekovi)


Organizatorite go zadržuvaat pravoto da napravat izmeni na planot i programata, osobeno ako toa e poradi vremenskite priliki i bezbednosni pričini.


Velosipedskata tura ќe se realizira po propišanite pravila i protokoli za zaštita od covid-19 virusot od vladata na R.Makedonija, Ministerstvoto za zdravstvo i preporakite za aktivnosti niz planina od Pretsedatelstvoto na FPSM i meѓunarodnata asociacija za planinarenje UIAA.


Sekoj koj saka da učestuva vo velosipedskata tura ZADOLŽITELNO treba da se prijavi na veb stranata, da gi pročita i da gi počituva propišanite protokoli i pravila, a na samiot start sekoj učesnik potpišuva prijavata i ja predava na odgovorniot vodič na grupata.

Velika karta. Mjesto je slabo mapirano? Pomozi nam!
DUŽINA RUTE 30 km
FACEBOOK BICIKLIJADE http://bitolaoutdoorfestival.mk/event.php?event...