Ćirinom prugom Hutovo – Ravno (In Memoriam Nikša Vuletić) 2023

Udruga „HerzegovinaBike“ i biciklistički klub Mostar najavljuju biciklijadu „Ćirinom prugom Hutovo – Ravno (In Memoriam Nikša Vuletić)“ koja će se održati u Nedelju 02.07.2023. sa početkom u 10:00h ispred područne škole u Hutovu.

Bitno je kazati da biciklijada nosi ime i organizira se u spomen na Nikšu Vuletića, direktora Spilje Vjetrenica.

Biciklijada se realizira uz financijsku potporu Općine Ravno, HT Eronet, Turističke Zajednice HNŽ/K i REDAH - Regionalna razvojna agencija za Hercegovinu, a u cilju promocije „Južne Hercegovine i Uskotračne pruge Ćiro“.

• Datum: 02.07.2023.
• Vrijeme starta: 10.00h
• Duljina staze: 70km
• Vrsta terena: Asvalt
• Organizator: Udruga HerzegovinaBike
• Tel. +38763400260
• e-mail: info@herzegovinabike.ba
• web: www.herzegovinabike.ba
• Događaj na ĆIRO web stranici: https://ciro-trail.com/biciklijada-cirinom-prugom-hutovo.../
• Lokacija starta biciklijade: https://goo.gl/maps/mn3A59fusZiQEtxMA
• Karta staze: https://bit.ly/3hdchPN

Četvrta po redu Ćirina biciklijada u 2023 godini vodi nas od Hutova do općine Ravno, stazom u dužini od 35km u jednom pravcu, dok ćemo u oba pravca nakupiti ćemo nekih 70km. Staza je potpuno ravna i životopisna sa prelijepim krajolicima i asvaltiranom podlogom, tako da je pogodna za sve vrste bicikala. Kao što smo kazali ovo jedna jako lijepa dionica, gdje srećemo velik broj Ćirinih stanica, vozimo se pored akumulacijskog jezera uz prelijepe prizore na Popovo polje. Biciklijadu završavamo u općini Ravno, gdje su domaćini priredili okrijepu i ručak za sve sudionike zbog čega su nam i potrebne Vaše prijave kako bi smo znali na koliko ljudi trebamo računnati za obroke. No, to nije sve! Svima Vama koji poslije ručka poželite posjetiti Spilju Vjetrenica, domaćini su odlučili ponuditi besplatan obilazak Spilje za sve sudionike biciklijade.

Povratak prema Hutovu, mjestu starta biciklijade je individualan ili grupni, odnosno po osobnim preferencijama, jer se vraćamo istim putem kojim smo došli.


OPŠIRNIJE INFORMACIJE:
Biciklijada starta ispred područne škole u Hutovu, gdje svi sudionici na raspolaganju imaju veliki parking i mogu parkirati svoja vozila, te popiti kavu u lokalnom kafiću prije početka naše biciklijade.

Start biciklijade i početak našeg druženja planiran je za 10:00h, a biciklijada ide trasom kuda se u prošlosti kretao Ćiro u dužini 35km od Hutova do općine Ravno, odnosno Spilje Vjetrenica za sve one koji odluče posjetiti ovaj veličanstveni spomenik prirode.

Bitno je spomenuti da je dionica ravna i nije fizički zahtjevna, a svi sudionici će na raspolaganju imati i kombi vozilo u pratnji u slučaju da im je previše bicikliranja.

Također, postoji opcija da kombi vozilo one kojima je 70km previše prebaci od Ravnog do Hutova. Sudionici biciklijade će također, na raspolaganju imati 10 volontera, iskusnih biciklista koji će tijekom bicikliranja paziti na sigurnost svih sudionika i pobrinuti za svaku nepredviđenu situaciju, te je ukloniti u najkraćem roku.

Trasa je u cijelim putem asfaltirana podloga na kojoj se može, osim MTB biciklom, voziti i trekking ili cestovnim biciklom.

Primjerena je svim biciklistima, pošto su trasa i ritam vožnje lagani i prilagođeni većini.

Svim sudionicima na raspolaganju su volonteri, servisno vozilo, fotografije i video sa biciklijade, te im je osigurano: okrijepa, voda i prva pomoć u servisnom vozilu…


POVIJEST ĆIRE:
U prošlosti uskotračna pruga sa parnom lokomotivom vozila je od Mostara uzduž rijeke Neretve, kroz Čapljinu, Popovo polje, Ravno, te u mjestu Hum (glavno željezničko čvorište) dijelila se na dvije staze, gdje jedna vodi prema Trebinju Trebinju i dalje ka Bileći i Nikšiću, a drugi krak ka Uskoplju (odnosno Zelenici i Dubrovniku). Bitno je naglasiti da smo u mjestu Uskoplje (2km prije Ivanice) imali još jedno čvorište, gdje jedan krak ide ka Zelenici(Crna Gora), a drugi u Dubrovnik (Hrvatska).
Konstrukcija pruge je počela 1898. i završila 1901 godine. Ćiro je tijekom svog postojanja povezivao mjesta u Hercegovini i donosio im život, a danas je pruga rekonstruirana u biciklističku stazu.

STAZA DOSTUPNA NA LINKU
https://bit.ly/3hdchPN


NAPOMENA:
Datumi događaja se kreiraju na početku godine i okvirnog su karaktera, te ovise od više aspekata, poput vremenske prognoze, kalendara događaja u okolici idr… U slučaju lošeg vremena biciklijadu ćemo prolongirati i poslati obavijesti svim zainteresiranim sudionicima.

Velika karta. Mjesto je slabo mapirano? Pomozi nam!
DUŽINA RUTE70 km
FACEBOOK BICIKLIJADE facebook.com/events/345093994517611...