(nedjelja)
10:00
  • dodaj kao .ics kalendar
  • dodaj kao webcal kalendar
  • dodaj kao .VCS kalendar
ORGANIZATOR Kontakt:

Biciklijada Ćirinom Prugom Mostar – Počitelj 2024.

Dragi naši prijatelji, nažalost, zbog loših vremenskih prognoza koje za nedjelju predviđaju kišu i niske temperature,proisiljeni smo prolongiratai našu Ćiro Biciklijadu od Mostara do Počitelja.

Novi datum je 14.04.2024.

Nadamo se da Vas ovo neće omesti u tome da dođete i uživate sa nama u bicikliranju prelijepom Hercegovinom. Mi u organizaciji ovo ne vidimo kao nešto što će nas omesti u planovima, naprotiv, daje nam samo malo više vremena da se još bolje pripremimo i omogućimo Vam još bolju organizaciju i druženje.

Vidimo se - Nedjelja 14.04.2024. u 10:00 u Mostaru

Vaše prijave vrijede za naredni vikend, te nema potrebe da se ponovo prijavljujete.

U slučaju da ste spriječeni sudjelovati 14.04.2024 u našem biciklističkom druženju, molimo Vas da nam javite kako ne bismo računali Vas za obrok u restoranu Storia.

Sve prijave mogu se izvršiti ovdje:
https://forms.gle/1sh7x7DaKoQ4HfMMA


Datum: Nedjelja, 14.04.2024. godine
Vrijeme starta :10:00


Udruga „HerzegovinaBike“ i Biciklistički klub Mostar najavljuju biciklijadu „Ćirinom prugom Mostar-Počitelj“ koja će se održati u

Nedelju 14.4.2024. sa početkom u 10:00h ispred Trga Hrvatskih velikana (Rondo) u Mostaru.

Biciklijada se realizira uz financijsku potporu: Grada Mostara, tvrtke HT Eronet, Turističke Zajednice HNŽ/K, agencije REDAH i Capriolo SC Mostar , a u cilju promocije „Južne Hercegovine i Uskotračne pruge Ćiro“.


Duljina staze: 60km

Lokacija starta: Trg Hrvatskih velikana (Rondo)

Organizator: Udruga HerzegovinaBike

Tel. +38763400260

e-mail: info@herzegovinabike.ba

web: www.herzegovinabike.ba

Facebook događaj: https://fb.me/e/3ZblgnKJv

Povijesna uskotračna pruga sa parnom lokomotivom prolazi od Mostara uzduž rijeke Neretve, kroz Čapljinu, Popovo polje, Ravno, te u blizini Ivanice prelazeći granicu sa Hrvatskom sve do Dubrovnika. Konstrukcija pruge je počela 1898. i završila 1901 godine. Ćiro je tijekom svog postojanja povezivao mjesta u Hercegovini i donosio im život, a danas je pruga rekonstruirana u biciklističku stazu.

• Ekskurziju započinjemo u Mostaru ispred trga hrvatskih velikana Rondo gdje će Vas dočekati domaćini i objasniti plan biciklističkog događaja. “Ćirina biciklijada” vas vodi kroz Mostar (Stari grad) pokraj čuvenog “Starog mosta”, UNESCO-va svjetska baština koji je, kada je izgrađen, bio je najveća lučna konstrukcija na svijetu.
• Nakon fotografiranja, biciklijada nastavlja pod policijskom pratnjom svoj put prema naselju Blagaj, gdje se nalazi izvor Bune, koji je najveći krški izvor u Europi (Vrelo Bune). Pored njega se nalazi čuvena sufijska tekija, a u njegovoj okolici su prapovijesno nalazište Zelena pećina, ribogojilište i restorani, te dvorac iz 15. stoljeća, dok se u samom mjestu nalaze brojne građevine koje su proglašene za nacionalni spomenik BiH.
• Po obilasku Blagaja, biciklijada nastavlja svoj put prema Buni, nakon čega nastavljamo svoj put prema Baćevićima, vozeći lokalnom cestom kroz Maloševiće, Šurmance, prelijepim krajolicima uz rijeku Neretvu sve do Čapljine.
• Iz Čapljine pod policijskom pratnjom nastavljamo uspon u dužini 1km prema Počitelju, naseljenom mjestu koji je u sastavu općine Čapljina, a njegovo povijesno urbano središte potječe još od 14. st. i zaštićen je nacionalni spomenik BiH.
• Nakon obilaska Počitelja, spuštamo se u grad Čapljnu.

Biciklijada ide trasom kuda se u prošlosti kretao Ćiro u dužini 35km od Mostara do Čapljine, odnosno 65km u oba smjera. Povratak je individualan. Učesnici biciklijade će na raspolaganju imati 8 volontera, iskusnih biciklista koji će tijekom bicikliranja paziti na sigurnost svih učesnika i pobrinuti za svaku nepredviđenu situaciju, te je ukloniti u najkraćem roku, kao i policijsku pratnju na opasnim mjestima, gdje je pojačan promet vozila.

Trasa je u cijelim putem asfaltirana podloga na kojoj se može, osim MTB biciklom, voziti i trekking ili cestovnim biciklom. Primjerena je svim biciklistima, pošto su trasa i ritam vožnje lagani i prilagođeni većini.

Kotizacija za sudjelovanje je besplatna, a svim sudionicima na raspolaganju su volonteri, servisno vozilo, fotografije i video sa biciklijade, te im je osigurano: voda i prva pomoć u servisnom vozilu….

Prijave nisu obavezne, dovoljno je samo doći na mjesto događaja, a ovim putem pozivamo sve klubove prijatelje kako iz BiH, tako i iz susjednih država, da se odazovu na biciklijadu, kako bi proveli jedan odličan dan i još jednom promovirali biciklizam u odličnom svjetlu.

Velika karta. Mjesto je slabo mapirano? Pomozi nam!
DUŽINA RUTE60 km
FACEBOOK BICIKLIJADE facebook.com/HerzegovinaBike/posts/pfbid02aS8jjxGH...