(subota)
17:00
  • dodaj kao .ics kalendar
  • dodaj kao webcal kalendar
  • dodaj kao .VCS kalendar
ORGANIZATOR Kontakt:

KOTIZACIJA

- - - -

41. Beogradska Kritična masa

Povodom izjave načelnika beogradske saobraćajne policije gospodina Dragana Bogosavca, koji je rekao da "gotovo nema ljudi koji biciklom svakodnevno idu od kuće do posla i nazad", u subotu 30.08. počev od 17 sati sa Trga republike, zajedničkom vožnjom preko Brankovog mosta do Palate Srbija poslaćemo jasnu poruku: IMA NAS!

Upućujemo javni poziv gospodinu Draganu Bogosavcu da se u ulozi građanina Beograda pridruži vožnji i upozna građane i građanke koji i koje ovaj grad čine biciklističkim, sve u bezbednim uslovima koje stvara naša zajednička biciklistička vožnja više stotina biciklista i biciklistkinja. Za gospodina Dragana Bogosavca biće obezbeđen odgovarajući bicikl, sličan onima koje voze gradonačelnici biciklističkih gradova.

Putanja vožnje će biti uskoro dostupna i podrazumevaće krug oko Brankovog mosta.
Ne bismo, međutim, insistirali na tome da gospodin Dragan Bogosavac prelazi Brankov most biciklom bez pratnje, iako uvek preporučujemo odlazak biciklom na posao. U slučaju samostalnog prelaza preko Brankovog mosta, neiskusni biciklista bi prestrašen trubljenjem ili zbog bliskog preticanja od strane autobusa mogao da izgubi ravnotežu i padne sa bicikla, a to ne želimo. Da li nam to govori da su biciklisti opasni ili su to možda neodgovorni i netolerantni pojedinci, vozači motornih vozila, koji su u posedu opasne stvari? Ovo je, nažalost, biciklistička svakodnevnica - ili to ili provlačenje među pešacima na jednom jedinom uskom trotoaru na ovom mostu.

Broj biciklista i biciklistkinja na ulicama grada iz godine u godinu sve je veći, uprkos činjenici da infrastruktura ne prati ovakve promene u saobraćaju. Štaviše, ne sprovodi se ni redovno održavanje najvažnijih delova infrastrukture. Zbog toga će XLI beogradska Kritična masa biti posvećena i skretanju pažnje na najveći aktuelni problem infrastrukture i provozati krug oko Brankovog mosta. Jedna strana trotoara na ovom najvažnijem mostu zatvorena je već godinu dana, od avgusta prošle godine, zbog nesposobnosti Direkcije za puteve i JKP "Beograd put" da sprovedu javnu nabavku i u razumnom roku izvrše popravke. Zato zahtevamo da VRATITE TROTOAR!

Velika karta. Mjesto je slabo mapirano? Pomozi nam!