(petak)
17:00
  • dodaj kao .ics kalendar
  • dodaj kao webcal kalendar
  • dodaj kao .VCS kalendar
ORGANIZATOR Kontakt:

KOTIZACIJA

- - - -

35. Novosadska kriticna masa - Ljubav i bicikli su u modi

Novosadska Kritična masa (Novi Sad Critical Mass) je mesečni događaj kojim promovišemo vožnju biciklom kao zabavan i zdrav način prevoza. Vožnja "CRITICAL MASS" se događa u preko 300 gradova širom planete i koliko je lokalni toliko je i globalni događaj.

U Novom Sadu Kritična masa je prvi put održana u aprilu 2012, poslednjeg petka u pet u Limanskom parku (što je postalo tradicija - poslednji petak u pet u Limanskom aprku). Skup je brojao između 150 i 200 prisutnih koji su se provozali ulicama grada izazivajući upitne poglede vozača i prolaznika. Trenutni rekord posećenosti je zabeležen na 30. Kritičnoj masi (avgust 2014. godine) sa oko 752 učesnika vožnje, bez starosnih i drugih ograničenja. Zabeleženo je da je do sada najmlađi "učesnik" imao svega 11 meseci. Rekorderi po broju biciklista nisu daleko od nas - nalaze se u Budimpešti gde desetine hiljada biciklista zaposedaju ulice, ali ne svakog meseca :)

Odlike novosadske Kritične mase su pre svega opuštenost, bezbednost, druželjubivost. Kritična masa je pre svega društveni događaj koji povezuje ljude. U toku vožnji možete čuti viceve, slušati muziku, neobavezno ćaskati sa drugim ljudima i slično. Kritična masa nije nekakva konkretna organizacija, u pitanju je pokret koji podržavaju svi učesnici na različite načine. Kritična masa nije opterećena pitanjima dnevne politike, konflikata, nervoze i sličnim problemima, već je izvor pozitivne energije, druženja, nalaženja zajedničkog jezika i uživanja u vožnji biciklima :) Upravo iz tog razloga pokret je svaki put sve masovniji!

BICIKLI I LJUBAV, VIDIMO SE DRUGARI :)

Velika karta. Mjesto je slabo mapirano? Pomozi nam!